top of page
Zoeken

TIJDSLIJN GESCHIEDENIS ROTSOORD

  • Charlotte
  • 6 okt 2017
  • 3 minuten om te lezen

1668

Eerste eigendom genaamd hofstede Rotswijk. Op de hoek bij Diamantplein. De windmolen die er stond werd afgebroken. Ook de rotsenbrug werd gebouwd. Vanaf de Rijndijk was er een mooi panorama te zien over de grote buitenplaatsen aan de vecht.

1702

Rotsoord heeft zijn naam te danken aan de familie van Oort. Hij had de Pastoe fabriek als eigendom. Het octrooi en de productie van imitatie marmer bracht grote rijkdom op.

Slijpmolens maakte de tegels van de marmer imitatie glad, deze werden aangedreven door paarden.

1804

Abraham Keer heeft in Rotsoord een steen en pannenbakkerij ā€˜De Heul’ aan de westzijde van de Vaartse Rijn. Keer was ook een uitvinder. Van ballonvaarten en deed ook wetenschappelijke experimenten.

1875

De fabriekshal aan Heuveloord 17 werd gebruikt als opslaghal voor de steenfabriek. Deze werd rond 2000 een winkel voor bouwmateriaal van Erven Trip en Co.

Op Heuveloord 27 was een groot woonhuis met een werkplaats. Deze werd in 1906 omgebouwd voor de opzichter van de watertoren. In de stijl van het Neoclassicisme.

1879

A. Staatsen start op Rotsoord 18 een kleedblekerij en een drogerij, genaamd De Vlijt.

1894

J.W. Mijnlieff neemt de Pastoe fabriek over en benoemd het Holland. Het word een succesvolle aardewerkfabriek. Met servies van H.P. Berlage en J. v.d. Bos. Dit is in de periode van art-nouveau.

1895

Op Rotsoord 18 word een woonhuis voor A. Staatsen gemaakt. Deze is verbonden aan de kleerblekerij. Hij staat nu nog steeds in de buurt van de kinderboerderij. Op het gebouw staat Villa Staatsen.

1900

De kleederbleekerij verhuist naar Rotsoord 24 en word uitgebreid tot een stoomwasserij, zeperij, met droogruimtes, bleekvelden en een stalling voor wagens. Hij word vier verdiepingen hoog en word een van de bekendste wasserette. Mensen uit heel Utrecht komen hier heen aangezien dit een van de enigste plekken is waar opgepompt water word gebruikt in plaats van slootwater.

1905

De bedrijfswoning met koetshuis word gebouwd voor de Pastoe fabriek. Hier woont de begeleider. Een leuk detail het raampje aan de zijkant is zo gemaakt dat het zij-aanzicht en het voor-aanzicht van het gebouw kan worden gezien door de begeleider. Zo kon hij alles in de gaten houden.

1906-1917

Productie van tegels word gespitst op Gruyter winkels. Het stopt door export problemen tijdens de eerste wereldoorlog.

1907

De Watertoren werd gebouwd met behulp van stoom-hei machines. Dit moest omdat de toren 1 miljoen liter water moest gaan dragen. In de toren kwam drinkwater uit de Soesterberg heide.

1913

De klop stond op het Vicona terrein. Het was in 1913 in bezit van W.H. Verloop. Eerst was het een machinefabriek maar later werd het gebruikt voor de graanindustrie. De klop is nu afgebroken maar word herbouwd in een nieuw project door de gemeente Utrecht.

1918

Pakhuis Onix op Rotsoord 13 was een veevoer handel van R. Glele en Co. Dit werd later fouragehandel Rijnzicht. Gebouwd op een 17e eeuwse buitenplaats Rotsoord.

1932

Officiƫle opening van de Julianabrug. De gemeenten Jutfaas en Utrecht kwamen niet uit wie er voor de ophaalbrug moest betalen. Door verschillende bedrijven en bijdragen van gewoontes is de brug uiteindelijk gefinancierd. De brug werd overgedragen aan de gemeente Jutfaas. In 1957 is de brug gesloopt en vervangen door een de bredere Oranjebrug.

1962

Gedeelte van Helling word omgedoopt tot Heuveloord.

1973

De wasserette word na acties en bezettingen omgebouwd voor recreatie, een kinderboerderij.

1998

De watertoren word gerestaureerd en bedrijfsklaar gemaakt. De ā€˜spek’-lagen, gekleurde bakstenen en muurijzers worden behouden. Deze komen uit de tijd van de Hollandse neo-renaissance.

Bekende Bewoners van Rotsoord

Willem Roelofs, schilder van de Haagse school. Hij heeft zijn jeugd doorgebracht in Rotsoord.

Abraham Keer, uitvinder van de hete luchtballon.


Ā 
Ā 
Ā 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief

© TEAM Building 2017

bottom of page