ROTSOORD
- Kim Bos
- 4 okt 2017
- 2 minuten om te lezen
Rotsoord is een oud industriegebied aan de Vaartsche Rijn en het laatste overgebleven stukje van een 'industrielandschap aan het water' in Utrecht. De watertoren is door zijn hoogte en prachtige architectuur beeldbepalend, maar er staan ook andere oudere industriegebouwen, zoals een meubelfabriek en diverse kleinere industriële gebouwen.
Ook is er een dierenweide en een aantal kleine woningen. Het gebied is aan het veranderen en de eerste resultaten zijn al zichtbaar. De watertoren heeft een nieuwe functie gekregen en is nu een café en restaurant met vergaderruimtes.
Op het terrein van de voormalige bouwmaterialenhandel de Boo zijn 255 starters- en studentenwoningen gebouwd met op de begane grond ruimte voor creatieve bedrijven.
De vroegere glashandel Cura op Briljantlaan 9 zal worden gesloopt en hier komen studentenwoningen met op de begane grond ruimte voor creatieve bedrijven.
Op het Vicona terrein bij de Oranjebrug komen rond de 200 starters- en studentenwoningen. Het oude Klopgebouw wordt (deels) in originele staat teruggebouwd.
Op Helling 3, de plek van de voormalige Citroëngarage komt een hotel.
In het Pastoepand is de HKU gevestigd en wordt ruimte geboden aan creatieve bedrijven en horeca.
Restaurant LE:EN is gevestigd in een voormalige bedrijfshal en biedt in NE:EL ook ruimte aan workshops en bijeenkomsten.
In het groene hart van Rotsoord liggen volkstuinen van VTV Briljant, de kinderboerderij Nieuw Rotsoord, de Stichting Vogelopvang en Stichting Tafelboom.
Visie voor het gebied De visie Rotsoord is er op gericht het gebied te transformeren naar een ‘culturele/ creatieve hotspot’. Daarnaast is Rotsoord in beeld als het gaat om de stedelijke behoefte aan woningen en voorzieningen. De gemeente heeft de ambitie om Rotsoord tot verlengstuk van de binnenstad te transformeren, door meer ruimte voor verblijf te maken en functiemenging te stimuleren. Bij deze transformatie en in de openbare ruimte wordt aansluiting gezocht met het rijke industriële verleden van het gebied.
STRAATLOGO
De ondernemers zijn trots op Rotsoord, vanwege de rijke geschiedenis, de diversiteit, de locatie dichtbij het centrum, het water, de dynamiek en de rafelrandjes.
Met het straatlogo wordt geaccentueerd dat Rotsoord een bijzondere plek is. Ooit was het een enclave van stedelijke dynamiek in een agrarisch landschap. Tegenwoordig is het een enclave van ondernemerschap en vrijetijd midden tussen woonwijken. Je vindt er een bezinepomp naast een restaurant, een autogarage naast een buurtfablab en ruim 200 starterswoningen in aanbouw naast popzaal De Helling. Tafelboom maakt er tafels van bomen die elders in de stad gerooid werden en Kinderboerderij Nieuw Rotsoord is een oase midden in het groen. Ook de herontwikkelde Watertoren en de Pastoefabriek zijn iconen in het gebied.
Desondanks blijft het lastig Rotsoord een identiteit te geven. Het is namelijk ook een rommelige en slecht onderhouden gebied, met naast al die verborgen plekken, op het eerste gezicht vooral veel bouw- en braakliggend terrein, dat niet direct uitnodigt om op ontdekkingstocht te gaan. Met het straatlogo wordt ook de aandacht gevraagd voor de kwaliteit van Rotsoord. Door de ontwikkelingen in het gebied verandert het gebruik van de openbare ruimte.
Wandelaars, fietsers en vrachtauto’s hebben allemaal een functionele, veilige en aantrekkelijke straat nodig. De ondernemers vragen onder andere aandacht voor de inrichting van de straat: stoepen, hekwerken, parkeervolumes en onduidelijkheden in wegindeling kunnen veel beter, en daar willen zij graag samen met de gemeente werk van maken, om van Rotsoord weer een echt aantrekkelijk gebied te maken.
Comments